“De overleving van een onderneming heeft te maken met een marge in de omzet van 5% eronder of 5 % erboven. Ook de gemeente draagt verantwoordelijkheid in die 5 % naar boven” stelt UNIZO Kempen vandaag.



*UNIZO Kempen vraagt dat ondernemers op gemeentelijk niveau betrokken  worden bij onderwerpen zoals de Vlaamse winkelnota, parkeerbeleid, digitale dienstverlening om te komen tot een ondernemingsvriendelijke omgeving en gemeente.*

UNIZO Kempen  ontving vandaag de Kempense burgemeesters, schepenen lokale economie en ambtenaren lokale economie. Op die manier wil zij de thema’s die leven bij de ondernemers in de Kempen, kenbaar maken en samen zoeken naar oplossingen om vanuit lokaal beleid hierop in te spelen. De inplanting van winkels, mobiliteit en parkeerbeleid,  communicatie en digitale dienstverlening aan ondernemers werden toegelicht.

*3 belangrijke thema's*

Het doel van de */startnota ‘Winkelen in Vlaanderen’/* is een globale visie en doeltreffend beleid voor inplanting van winkels bereiken. Het centrale uitgangspunt ‘kernversterking’ blijft voor UNIZO van cruciaal belang. De gemeente krijgt hierin een ruim pakket aan beleidsmogelijkheden. UNIZO staat klaar om dit mee uit te werken.

Niet alleen de ondernemer maar ook de klant van de ondernemers is een belangrijke schakel in het */parkeerbeleid/*. Bij een goed ondernemings-en klantvriendelijk parkeerbeleid hoort ook de ondersteuning van een kernversterkend beleid.  Het betrekken van ondernemers in het uitwerken hiervan is cruciaal belang.

In september 2010 plaatste UNIZO reeds een oproep ‘*/digitale dienstverlening/* naar de verbetering van de websites’. Gemeenten en steden kregen de kans om het op maat gemaakte analyserapport te bespreken. Tot vandaag volgden 3 Kempense gemeentes de adviezen van de ondernemers en vernieuwden hun websites. Ook hier blijven de andere gemeentes verder uitgenodigd om in debat te treden met hun lokale ondernemers.

*Conclusie*

De oproep */“trek UNIZO mee in het bad, voor het bad leegloopt”/* die UNIZO vandaag lanceert kan perfect via een twintigtal Kempense UNIZO afdelingen gerealiseerd worden. Op elk beleidsdomein zijn er UNIZO specialisten.  Enkel een ondernemingsvriendelijk beleid is de overleving van de plaatselijke ondernemers, de gemeentes en haar inwoners die leven vanuit het economisch welzijn van de ondernemers. Op naar het ondernemingsvriendelijk Kempens klimaat.
UNIZO Kempen roept Kempense burgemeesters en schepenen vanaf vandaag op om betrokken te worden bij elk beleid. Zonder de ondernemer is er geen beleid.